Vårløk og høstløk – hva er forskjellen?

Tulipaner, pinseliljer, allium, gladioler, liljer og snøstjerner. Løkplantene er mange og vakre. Men hva er egentlig forskjellen på vårløk og høstløk? Og hvordan og når skal de settes? La oss dykke ned i blomsterløkens verden.

Vårløk og høstløk – hva er forskjellen?

Vårblomstrende løk kalles høstløk, sliden vi setter dem i jorden på høsten. Eksempler på høstløk er tulipaner, påskeliljer, pinseliljer, snøstjerner, krokus, anemoner, hyacinter, snøklokker og allium, men også mer uvanlige høstløker som jonsokklosterklokke. Mange av disse løkene blomstrer veldig tidlig på sesongen, før andre planter, og er med det et etterlengtet vårtegn etter en lang og karrig vinter.

Høstblomstrende løker kalles i stedet vårløk, rett og slett fordi løkene settes i jorden på våren. Eksempler på vårløk er for eksempel alpefiol, høstkrokus, gladioler og georginer – flere av dem kommer i blomst når mye annet begynner å visne i hagen.

Kombiner flere sorter for lenger blomstring

Utvalget av blomsterløk er enormt. Hvert år kommer det nye sorter, spesielt tulipaner– de finnes i dag i nesten alle farger og former. Høstløk som titter opp på senvinteren gjør ikke bare oss glade, de er sårt etterlengtet av pollinerende insekter som våkner opp skrubbsultne etter vinterdvalen. Det finnes ikke mye annet som blomstrer på denne tiden av året. Det samme kan man si om vårløker som går i blomst sent på høsten og erstatter de visnede sommerblomstene.

For å få en blomstring som varer lenke bør du velge ulike blomsterløker som blomstrer til ulike tider. Snøklokkene er som regel først ute, de kan blomstre allerede i februar, og etter dette kommer krokus, perleblomst, tulipaner og fantastiske allium.

Plant blomsterløkene med en gang

Det er alltid bra å få nyinnkjøpt blomsterløk i jorden så fort som mulig etter at du har kjøpt dem, da unngår du at løkene tørker eller bli mugne. Plantedybden er for de fleste blomstløk 2–3 ganger så dypt som løken er stor. En spiseskje benmel i plantegropen fremmer veksten, men annet enn dette er blomsterløk generelt lett å dyrke. Vanlig plantejord er som regel fint. Det er heller ikke verdt å gjødsle for mye, for mye nitrogen kan faktisk gi færre blomster og overdreven bladvekst.

Plant blomsterløk i grupper for større effekt

Løkplanter ser ekstra fine ut i grupper, jo flere jo vakrere. Plant dem rett i bakken eller i en stor potte, eller plant blomsterløk i en løklasagne, der ulike løker plantes i lag slik at de blomstrer én etter én.

Beskytt blomsterløken mot rådyr og gnagere

Rådyr, kaniner, harer og ulike typer korthalemus er glad i visse typer blomsterløk, som for eksempel tulipaner, mens de avskyr andre typer, som liljer og allium. Hvis du ikke kan beskytte blomstene dine med et gjerde, kan du prøve å plante blomsterløk disse dyrene liker sammen med blomsterløk de ikke kan fordra. Da er sjansene større for at blomstene får stå i fred.

Les også
Slik skremmer du bort rådyr fra hagen

Hva gjør du med blomsterløk etter blomstring?

Etter blomstring bør du la bladene stå igjen og visne ned, da går energien tilbake fra bladene til løken slik at den kan blomstre like vakkert igjen neste år. Synes du at bladene ser stusselige ut, kan du plante en staude som dekker bladene ved siden av eller rulle bladene litt sammen slik at de ikke synes så godt.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd



Dekorativ georgine ‘Otto’s Thrill’

2 pk, Rosa

7990
Les mer

Ranunkel miks ‘Pastel Peonies’

20 pk, Flerfarget

7990
Les mer
Georgine 'Cafe Au Lait'
Nyhet

Georgine 'Cafe Au Lait'

2 pk, Rosa

7990
Les mer
Georgine 'Sebastian'
Nyhet

Georgine 'Sebastian'

2 pk, Rosa

7990
Les mer

Georgine 'Zingaro'

Rosa

7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen