Slik lager du en herlig hage for hund og katt

Kan hunden og katten ha like mye glede av hagen som vi har? Selvsagt! Her forteller vi mer om hvorfor du kan lage en sikker og morsom hage for både deg og din firbeinte venn.

Slik lager du en herlig hage for hund og katt

Uansett om du har hund eller katt, én eller flere, kan det være lurt å ta en titt på hagen med kjæledyrets blikk. 

Uteplanter for hund og katt 

Planter er en stor del av hagen, og i en dyrevennlig hage er det derfor viktig å ta en titt på alt det grønne og blomstrende. Trær, busker og stauder som tåler en trøkk er fine planter for familier med firbeinte venner, for eksempel kattemynte, astilbe, roser, prydgress og lavendel – og ufarlige planter som solsikke, asters, ringblomst, kornblomst og prydløvemunn.  

Når du planter nytt, kan det være smart å velge litt store planter, som tåler dyr som liker å leke og grave i jorden. Tenk også på å rydde bort planter som kan være giftige. Hvis kjæledyret ditt oppfører seg rart og virker påvirket etter å ha vært ute i hagen, bør du kontakte veterinær så fort som mulig.

Uteplanter som er giftige for hunder og katter 

 • Azalea
 • Rhododendron
 • Påskelilje
 • Tomatstilk
 • Europabarlind
 • Hortensia
 • Revebjelle
 • Storhjelm
 • Gullregn
 • Svibel
 • Laurbærhegg
 • Liljekonvall
 • Belladonnaurt
 • Enebær
 • Seder
 • Engletrompet
 • Buksbom
 • Hvitveis
 • Eføy
 • Kastanjer
 • Ridderspore

 

Graving og skvetting 

Både hunder og katter liker å grave – hunder som regel fordi det er gøy, katter for å lage toalett. Bruk kompostgitter for å beskytte plantekasser og bedd om dette blir et problem i hagen din. Du kan også lage et hjørne hvor det er greit for hunden eller katten å grave – bruker du sand eller bark blir potene mindre gjørmete også.  

Sensitive planter og dyrkingsområder kan beskyttes ved å sette opp et lite gjerde eller en snor i øyehøyde, du kan også plante de mest følsomme plantene i ampler eller høybed.  

Et annet godt råd er å rett og slett plante tett i tett, både katter og hunder har en tendens til å ignorere bed der det er plantet tett. Så plant mye, med andre ord! Det er dessuten også bra for mangfoldet. 

Gjør det rømningssikkert 

Mens utekatter som regel kan gå hvor de måtte ønske, skal hunden som regel holde seg på eiendommen. En hundevennlig hage bør ha et gjerne på 180 cm for å regnes som rømningssikker (noe lavere for små hunder). Pass på at det ikke er mulig for hunden å klemme eller grave seg under gjerdet også, det er utrolig hva de får til om de vil. Går du for et gjerde, kan du myke opp inntrykket ved å plante busker og høye planter innenfor det. Espalier som du dekker med klatreplanter som villvin, klematis eller roser kan også gi et luftig inntrykk.  

Et eget hvilested 

Hunder som tilbringer mye tid i hagen trenger en plass hvor de kan ligge beskyttet for regn og vind, for eksempel et hundehus eller en egen plass inni et drivhus eller en dyrkingstunnel – noe katter også setter pris på. Mange katter føler seg tryggere med en soveplass som er litt forhøyet fra bakkenivå, for eksempel på et bord eller en hylle – gjerne i solen og nær inngangsdøren, da kan katten ligge der når den venter på å få komme inn. Sørg også for at å sette en skål med vann i nærheten, i alle fall på varme dager.  

Markeringer 

Kattens urin er sjelden et problem, siden katten graver den ned, men om den tisser eller gjør fra seg i grønnsakshagen, kan det være lurt å beskytte plantene med kompostgitter. Hundeurin kan noen ganger forårsake brente flekker på plenen. Ser du hunden tisse på plenen, kan du vanne det ut ved å helle en kanne med vann på flekken.  

Koselig for katter 

De fleste katter liker å klatre i trær og snike seg rundt i høy vegetasjon, de unngår som regel åpne områder hvor de kan føle seg utsatt, som store plener. Planter derfor mye og tett om du vil få katten til å trives i hagen. Å dyrke kattemynte er også en god idé, siden de fleste katter elsker denne planten. Katter liker i tillegg å spise vanlig gress, som binder kattehår i magen og hjelper til med at hårballene kommer opp i stedet for å bli et problem i kattens tarm. 

Morsomt for hunder 

Har du plass, kan du lage en liten agilitybane med hindringer hunden kan trene i, for eksempel hoppehinder, tunneler og en enkel slalåmbane – det stimulerer både hode og kropp og kan gi deg en roligere hund når den er innendørs. Er ikke hunden din interessert i agility? Ingen fare! Stier, ulike teksturer og planter å snuse på kan være nok stimulering for mange hunder. Lag stier som svinger seg gjennom prydgress, kattemynte, astilbe og lavendel og bygg et vakkert landskap som din firbeinte venn kan utforske.  


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Sommerfugllavendel

Ø23 cm, Blå

399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen