Plantekasse for nybegynnere

Er du nybegynner når det gjelder dyrking eller mistenker at du mangler grønne fingre? En plantekasse – eller pallekarm – er en superenkel og morsom måte å komme i gang på. Her er de enkle tipsene som gir deg grønt på tallerkenen kjapt og greit.

Plantekasse for nybegynnere

Det går an å dyrke nesten alt i plantekasser – tomater, agurker, krydder, bønner, gulrøtter, bladgrønt og mye mer. Har du bare én plantekasse, kan det være lurt å velge bort ting som tar mye plass. For å få mest mulig ut av plassen er det også greit å planlegge slik at ulike grønnsaker tar over etter hverandre i løpet av sesongen – og at de du velger kan vokse sammen. Og ikke glem det viktigste, nemlig å gi plantekassen regelmessig næring og vann.

Les også:
Slik setter du sammen din egen plantekasse

Slik kommer du i gang med dyrking i plantekasse

  1. Legg to plantekasser oppå hverandre. Velg en solrik plassering,og husk å holde avstand til trær og hekker som ellers kan sende røttene inn i dyrkingen.
  2. Legg et tykt lag med aviser eller papp i bunnen. Det kan kvele eventuelt ugress, men råtner også over tid. Det gir plantene dine mulighet til å sende røttene dypere.
  3. Fyll på med gjødslet jord. Til to plantekasser trengs cirka 200 liter med gjødslet jord. Du kan også bruke plantejord som du selv blander med naturgjødsel, bokashi eller kompost. Det er da viktig å tilføre næringsstoffer kontinuerlig i løpet av sesongen og å vanne regelmessig slik at jorda ikke tørker ut. Dryppvanning er en enkel måte å løse det på.
  4. Pakk jorden lett, og vann før såing. Velg hva du vil plante og følg deretter instruksjonene på frøposen. Du kan så mange frø direkte, men har du mulighet til å så under en plantelampe innendørs noen uker tidligere, vil du få stødige småplanter som er mer motstandsdyktige mot for eksempel snegleangrep. Tenk på hvor lyset kommer fra, slik at høyere planter ikke skygger for lavere planter. Velg helst planter med tilsvarende behov for næring og vann.
  5. Pass på at frøene ikke tørker ut. Når de er større, og har kraftigere rotsystem, tåler de uttørking bedre, men i starten må man passe godt på.
  6. Dyrkingen må beskyttes mot skadedyr, katter, rådyr og annet. Det enkleste er å bruke en fiberduk.

Dette kan du dyrke for å få innhøsting fra vår til høst

Det er gøy å følge med på livet i plantekassen. Her er noen forslag til dyrking i plantekasse som gir høsting fra april til det blir frost ute.

Februar

Spinat – en ekte overlever. Et triks er å plante den allerede i overgangsperioden mellom vinteren og våren. Skrap av eventuell snø og annet på overflaten, dekk deretter med jord i henhold til instruksjonene på posen. Dette gir ferdig spinat allerede tidlig på våren.

Dill – kan sås i februar eller sent på høsten for tidlig høsting. La få et hjørne av plantekassen eller så her og der. Dill er ikke bare godt, den tiltrekker seg også nyttige rovinsekter som spiser bladlus og annet skadedyr. Vær nøye med vanningen, siden den ikke tåler å tørke ut.

April

Bladbete – Når spinaten høstes er det plass til nye frø. Mangold kan plantes fra april og i flere runder om sommeren.

Salat – kan også plantes i april, de fleste varianter spirer så lenge jordtemperaturen er lavere enn 20 grader. Det kan være lurt å så noen reserveplanter av salat på et kjølig og lyst sted innendørs også, da har du alltid noe du kan plante ut om du skulle trenge noe mer i plantekassen.

Tatsoi – en utrolig hurtigvoksende asiatisk kålsort som også er vakker. Har du plass, er denvel verdt å så. Et tips er å beskytte tatsoien mot insektsangrep med fiberduk.

Reddiker – kan også plantes i april eller om høsten. De kan også dyrkes blant andre grønnsaker for å utnytte plassen.

Mai

Sukkererter – fra mai og gjennom om sommeren kan du så sukkererter av ulike slag. Høst før belgene blir for tykke, for da smaker de best.

Løk – det enkleste å lykkes med er vårløk som kan kjøpes i butikk, men det finnes alle mulige varianter – som sjalottløk, rødløk og selvfølgelig gul løk. Løk trives ofte i nærheten av dill.

Sommeren

Om sommerer kan du høste dill, sukkererter, bladbete og bladgrønt kontinuerlig. Der det er blir plass i dyrkingen, kan du for eksempel sette ned salatplanter som du har dyrket.

Sensommer/høst

Nå er det på tide å ta opp løken og rense bort en del som har visnet, men sesongen er ikke over av den grunn. Du kan fortsatt høste bladbete og så nye bladgrønnsaker som vintersalat eller kuldebestandig vinterportlak.

Vil du dyrke enda mer? Ikke noe problem! En plantekassedyrking kan varieres i det uendelige. Du kan for eksempel samdyrke forslagene ovenfor med planter som har godsakene under jorden, som gulrøtter. Eller hvorfor ikke variere med spiselige blomster? Det er bare å velge blant alle de fantastiske frøene – og føles det vanskelig, er det alltid ferdige planter å få kjøpt.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Drivhus Stina til plantekasse

Lengde 120 cm, Svart

899,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 80 cm, Tre

159,-
Les mer

Drivhus Eleonore til plantekasse

Lengde 80 cm, Svart

799,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 120 cm, Tre

199,-
Les mer

Stolpe dyrkingskasse

Lengde 100 cm, Tre

129,-
Les mer

Fiberduk plantekasse

Lengde 120 cm, Hvit

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen