Spinat – slik dyrker du din egen

Spinat er supermat, full av næring. Den er enkel å dyrke og i tillegg vokser den fort, du kan faktisk dyrke den året rundt om du vil. Det er med andre ord ikke rart at denne bladgrønnsaken er en favoritt i kjøkkenhagen.

Spinat – slik dyrker du din egen

Du kan spise spinaten rå, koke, dampe eller steke den, uansett er den et utmerket tilskudd til kostholdet. Spinaten er proppfull av kostfiber og en lang rekke nyttige vitaminer. Den kommer opprinnelig fra Asia, og har blitt dyrket i Europa i over tusen år. 

Vanlig spinat og babyspinat

Såkalt babyspinat er rett og slett vanlig spinat som høstes tidligere, når bladene fortsatt er spede og små. Babyspinaten har en mild smak, og passer spesielt godt til å spises rå – i salat, for eksempel. Når spinatbladene blir større, får de en mer kraftig smak. Da er det best å tilberede dem. Det som er så fint når du dyrker spinat selv, er at du kan få både babyspinat og vanlig spinat fra samme plante, avhengig av når du høster. 

Hvor kan du dyrke spinat?

Siden spinaten er tøff i kulda, og siden den vokser så fort, trenger du ikke å forkultivere plantene innendørs. Dyrk spinat ute, i en plantekasse, i potter, drivhus eller rett i bedet på friland.

Noen foretrekker likevel å forkultivere – først og fremst for å unngå at sneglene spiser opp spirene. Sår du tidlig på sesongen, er snegler sjelden et problem. Men har du mye snegler i hagen, kan du la plantene få spire og vokse inne i cirka fem uker før du planter dem ut. Et annet alternativ er å bare så ekstra mye spinat, slik at det ikke gjør så mye om sneglene forsyner seg litt.

Spinat er også en av mange grønnsaker du kan dyrke inne, som «micro grenns» – skudd av bladgrønt. Bladene høstes da når de er små og kan tilsettes i en salat, brukes på brødskiva, i juice, som garnityr på maten eller liknende.

Når kan du dyrke spinat?

Spinaten er blant de tidligste plantene du kan så ute. Den dyrkes best tidlig og sent på sesongen, med en pause i de varmeste ukene midt på sommeren. Planten vokser så raskt at du får tid til flere runder, selv om du tar en sommerpause.

For å få fersk og høsteklar spinat jevnlig, kan det være lurt å så i omganger – noen frø hver eller hver annen uke, for eksempel.

Tommelfingerregelen er at du kan så spinat så lenge du kan stikke fingeren i jorden. Men ingen regel uten unntak. Spinat kan du faktisk så på vinteren også. Klargjør jorden i plantekassen eller bedet, så kan du børste bort snøen og så spinat når vinteren kommer! Les mer om hvordan du gjør det i vår guide om vintersåing på friland og i plantekasser. Spinat er også genialt å vinterså i drivhus, så rekker du en tidlig avling før andre, mindre tøffe, planter overtar plassen i varmen.

Så og dyrke spinat

Det er enkelt å så og dyrke spinat, du trenger bare frø og litt god jord.

  1. Sørg for at det er cirka 30 cm med næringsrik jord der du skal så. Bland inn kompost eller annen gjødsel, slik at du får næring i dybden.
  2. Vann før du sår, gjerne med gjødselvann. Siden spinaten vokser fort og røttene ikke er så dype i starten, trenger spinaten næring også i topplaget – gjødselvann er derfor smart.
  3. Strø frøene utover, gjerne i rader. Følg instruksjonene på frøpakken. 
  4. Dekk til med cirka 1 cm jord.
  5. Hold jorden fuktig gjennom spiringsperioden. 

Mye vann må til for at spinaten skal bli god. Sår du rett i bakken, trenger du ikke vanne så ofte, men pass på å vanne regelmessig om du sår i potter eller kasser.

Høste og lagre spinat

Du kan høste spinat kontinuerlig gjennom sesongen. Plukk av bladene du trenger til maten du skal lage, ta de nedre bladene først.

Spinaten går fortere i blomst når været er varmt, det er nettopp derfor at det er best å ta en pause på høysommeren. Dersom planten begynner å vise tegn til blomstring, bør du høste hele planten – hvis ikke blir stilkene trå og seige. Godt er det da at spinat kan fryses og brukes senere.

Slik kan du høste og lagre mengder av spinat

  1. Klipp ned plantene med stilken, og høst bladene. 
  2. Skyll spinaten. 
  3. Forvell spinaten ved å legge den i fosskokende vann i 1–2 minutter, for deretter å raskt få den over i iskaldt vann i like lang tid. Gjør dette i flere runder, slik at de ikke blir for mye spinat i kjelen om gangen.
  4. Få ut så mye vann som mulig fra spinaten, og la den tørke litt på et rent kjøkkenhåndkle.
  5. Frys spinaten i små plastposer. Del gjerne opp i passende porsjoner på forhånd, så slipper du å bryte løs frossen spinat når du bare skal ha litt.

Har du plass i fryseren, kan du gjerne planlegge for en stor avling med spinat på forsommeren – før du bruker plassen ute til å dyrke noe annet.

Spinat for nybegynneren og selvbergeren

Spinat er en utmerket plante å dyrke for både ferske og drevne dyrkere. Det er veldig enkelt å lykkes med å dyrke spinaten, og samtidig er det så mange muligheter at selv en dreven dyrker kan bli begeistret. Å bli selvberget på spinat året rundt er en morsom utfordring, som ganske lett kan bli en realitet! 

Finn spinatfrø blant våre grønnsaksfrø


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Balkongdrivhus Amelia
Outlet 30%

Balkongdrivhus Amelia

Høyde 145 cm, Grå

139930 1999,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 120 cm, Svart

229,-
Les mer

Spinat 'Matador'

5990
5 for 4
Les mer

Spinat 'Nores'

Flerfarget

3490
5 for 4
Les mer

Nyzealandsk spinat 'Neuseelaender'

Flerfarget

3490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen