Bygg en varmbenk – dyrk rekordtidlig

Er du lei av vinterkulda, og vil få en tidlig start på vårens dyrking? Bygg en varmbenk – en fantastisk løsning som ikke bare sparer plass, men som også gjør plantene både kompakte og holdbare.

Bygg en varmbenk – dyrk rekordtidlig

En varmbenk er en varm vokseplass for dyrkingen, akkurat som navnet tilsier. Varmen oppstår når materialer fra stallen, som uforbrent hestegjødsel og halm, brytes ned av mikroliv. De bittesmå organismene, som man ikke kan se med det blotte øyet, jobber faktisk så frenetisk at varmen som oppstår i starten blir for mye for nysådde planter.

Men ved å legge et 10 cm tykt lag med jord på toppen, som du sår i, unngår de ferske plantene den verste varmen. Og når plantenes røtter vokser seg nedover mot varmen, har bedet roet seg ned og fått akkurat den temperaturen som trengs.

Rammen på varmbenken 

En varmbenk består av en ramme som fylles med ferskt materiale fra stallen og toppes med jord. Det hele dekkes deretter med et gjennomsiktig lokk, for eksempel et gammelt vindu. 

Rammen kan bygges av det du har for hånden. Om du vil bygge rammen med plantekasser, kan du bruke tre i høyden. 

Isolerende materialer bidrar til å holde på varmen, og gjør varmbenken ekstra effektiv. Å lage rammen av halmballer eller isolere plantekasser eller trerammer med isolasjonsplanter er derfor en fordel. 

Slik bygger du en varmbenk 

  1. Velg et solrikt sted i le, gjerne et sted der du vil lage et bed eller dyrke neste år.  
  2. Bygg en ramme av planker, plantekasser eller isolerende halmballer. Jo større benk, jo bedre varmeutvikling. Rammen kan gjerne bygges høsten, slik at den står klar, men det går også fint å lage den tidlig på våren, før du skal plante. 
  3. Før planting, fyller du rammen med fersk stallgjødsel og ferskt stallmateriale, for eksempel hestegjødsel og halm. Du trenger store mengder, for materialet synker fort sammen.  
  4. Tramp materialet ned i omganger, og vann deretter med varmt vann – et par bøtter per kvadratmeter. Om benken er for tørr, kommer ikke forbrenningen skikkelig i gang. La det være igjen cirka 15 cm opp til lokket (plasten eller vinduet), slik at du får plass til jord når bedet har stabilisert seg. 
  5. I begynnelsen kan det blir veldig varm i bedet, opp til 60 grader. Vent med å legge på jord til temperaturen har sunket og stabilisert seg på mellom 20 og 30 grader. Legg da på 10 cm med jord på toppen. Materialet vil fortsette å synke, slik at det blir plass til at plantene kan vokse og utvikle seg. 
  6. Legg på lokket, for eksempel et gammelt vindu eller en plastduk. 
  7. Varmbenken er klar, så sett i gang med å så og plante! 

Slik sørger du for jevn temperatur i varmbenken 

Noen ganger kan det blir for varmt og fuktig i varmbenken, og benken må luftes. Hvis temperaturen synker brått ute, kan det blir for kaldt – da kan du beskytte benken ved å legge på et gammelt teppe, bobleplast, isolasjonsplater eller hva du måtte ha for hånden. Skygg gjerne for de helt ferske plantene de første dagene, siden solen lett kan bli for sterk når den skinner gjennom glasset eller plasten på toppen.

Hva kan du dyrke i en varmbenk? 

Erteskudd, bladgrønt, salatløk og tidlige rotgrønnsaker er ofte enkle å starte med. Om du har forkultiverte småplanter, ser du resultater ekstra raskt.

Les også
5 tips for å lykkes med forkultivering

Bland gjerne grønnsaker som vokser over jorden sammen med grønnsaker som vokser under jorden, da utnytter du plassen i benken godt. Det kan for eksempel være ruccola, mangold, spinat, salat, dill og skudd av sukkererter, som blandes med gulrot, kålrot og reddiker.  

Når du har høstet den første omgangen på våren, kan du med fordel så ting som krever mer varme, for eksempel basilikum

Om høsten kan du få til en siste avling med asiatiske grønnsaker, hurtigvoksende bladgrønnsaker som mizuna, ruccola og spinat, eller en ny omgang med reddiker.  

Du kan, med andre ord, dyrke i varmbenken i flere omganger sesongen igjennom. Og når sesongen er ferdig, kan du bruke materialet som jordforbedring i bed eller dyrkningsområder rundt omkring i hagen.  


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:

Temaer:

Plantekasse

Lengde 120 cm, Svart

229,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 80 cm, Tre

159,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 120 cm, Tre

199,-
Les mer

Urte- og Grønnsaksjord

40 L

179,-
3 for 449,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 80 cm, Svart

179,-
Les mer

Purre 'Prelina'

Ø14 cm, Grønn

7990
Les mer

Lokk med vindu til dyrkingskasse

Svart

339,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen