Grønne planter med fargerike blader, blomstrende planter og retroplanter er blant årets favoritter. Aller helst skal de være lettstelte, og vi vil gjerne ta stiklinger av dem. Heldigvis finnes det mange slike planter å velge mellom.

Trendy planter 2023

Interessen for planter er stor i Norge, hele 66 prosent* av oss mener at inneplanter er en viktig detalj i innredningen. Men det er ikke bare utseendet som teller når det kommer til planter, mange tenker også på miljø og bærekraft. Derfor blir vi stadig flinkere til å ta vare på plantene våre – og til å redde triste planter som sliter.

1. Grønt og fargerikt hånd i hånd

Blant våre mest trendy planter har de grønne plantene stått øverst på listen de siste årene, men med flere og flere innslag av spennende mønstre og farger. For grønne planter er ikke bare grønne.

Topp 5 gønne planter med mønstre og farger
  

Alocasia
Med sine utallige varianter av dekorative bladnerver står Alocasia høyt blant oss som elsker planter med mønstre. I år kommer det enda flere nye og spennende sorter ut i butikkene.
Se våre Alocasia

 

Philodendron
Philodendron er trendy, både med og uten varigering. I år bør du se opp for de fargerike nyhetene ‘Prince of Orange’ og ‘Red sun’, samt den magiske vakre ‘White Wizard’ med kritthvit varigering.
Se våre Philodendron

 

Calathea
Med blader som strekker seg etter solen på dagtid og lukker seg om natta, bringer Calathea liv til interiøret. Også her kommer det nyheter ut i butikkene i 2023.
Se våre Calathea

 

Begonia
Det finnes en Begonia for alle. Det siste året har mange falt for de prikkete, som 'Maculata' og 'Hotspot', men flere typer Begonia Rex (Kongebegonia) er nå på vei oppover på trendstigen.
Se våre Begonia

 

Kroton
Med blader i mange ulike farger på samme plante, er Kroton en skikkelig fargefest i seg selv. Denne er det vel verdt å sjekke ut om du vil skape et blikkfang i hjemmet.
Se våre Kroton

2. Blomstrende planter slår tilbake

Interessen for blomstrende planter har økt de siste årene. Et godt tips om du vil ha et mer livlig uttrykk i hjemmet, er å blande både grønne, fargerike og blomstrende planter.

Topp 5 blomstrende planter
  

Hibiskus (Hawaiirose)
Store, praktfulle og fargerike blomser er kjennetegnet til Hibiskus (Hawaiirose). Denne planten er både holdbar og lettstelt – og i tillegg ganske enkel å ta stiklinger av.
Se våre Hawaiiroser

 

Guzmania
Med sin tropiske look og fargesterke blomser, blir Guzmania lett en favoritt. Lettstelt er den også! Sjekk også ut den tøffe slektningen, Neoregelia, med fargeskiftende blader.
Se våre Guzmania

 

Orkidé
Ja, du leste riktig. Orkideen er tilbake i trendbildet, i alle fall om du fjerner barkjorden, vasker røttene og setter den i en glassvase med vann. Bare pass på at det kun er røttene som står i vann!
Se våre orkideer

 

Trådblomst
Trådblomsten er en robust plante som passer for deg som ikke vil vanne så ofte. Den får klynger av guloransje til rødoransje blomster i det blanke, sukkulente bladverket.
Sjekk ut trådblomsten

 

Ynde (Mandevilla)
Vi nevner klatreplanen ynde her, selv om den oftest ses i full blomst ute på sommerstid. For å blomstre inne trenger den mye sol, så tenk godt over plasseringen.
Se våre ynde-planter

 

3. Lettstelte planter er i vinden

Planter som klarer seg mer eller mindre selv er aldri feil, uansett om du er en nybegynner eller erfaren plantepasser. Lettstelte planter blir stadig mer populære og topper listene over planter som nordmenn er mest opptatt av – 59 prosent* av oss er interessert i lettstelte planter.

Topp 5 lettstelte planter
  

Sjømannstrøst (Aglaonema)
Sjømannstrøst er perfekt for skyggefulle kroker, for eksempel på badet. Etterspørselen har eksplodert de siste månedene, men den har vært vanskelig å få tak i. Nå får vi endelig flere sorter i butikkene.
Se våre sjømannstrøst

 

Fiskehalepalme (Caryota mitis)
Fiskehalepalmen er en spennende palme som er enkel å ha med å gjøre – super for deg som vil ha en grønn og tropisk atmosfære i hjemmet uten å jobbe for mye for det.
Sjekk ut fiskehalepalmen

 

Ildtopp (Kalanchoe)
Den klassiske ildtoppen byr på mange fine farger og krever ikke mye. Trives også ute på sommerstid. Men sjekk gjerne ut andre typer Kalanchoe, som 'Surprising Desert' eller 'Aurora Borealis'.
Se vårt utvalg av ildtopp

 

Svigermorstunge
Svigemorstunge er en robust og lettstelt plante. Har du gått lei av den klassiske, kan du se etter andre varianter av Sansevieria, som for eksempel en bajonettplante.
Se våre svigermorstunger

 

Senecio
Svenskene kaller Senecio rowleyanus «erter på en tråd» – en meget presis beskrivelse! Sjekk også Senecio peregrinus, med delfinliknende blader. Begge lettstelte, om de får en plass i halvskygge.
 

 

4. Comeback for retroplanter

I takt med at lettstelte planter øker i popularitet, gjør retroplanter et byks på trendstigen. Og plantetrender er som trender flest, de går i sykluser. Nå henter vi fram storfavorittene fra 70- og 80-tallet. Mange av disse passer godt i det nordiske klimaet, tåler mye og er enkle å ta vare på – akkurat slik vi liker det for tiden.

Topp 5 retroplanter
  

Gullranke
Klassikeren gullranke gir deg massevis med grønt med minimal innsats. Rankene vokser seg imponerende lange, og den er vakker både som hengende og klatrende.
Se våre gullranker

 

Porselensplante (Hoya)
Slyngplanten porselensplante er en klassiker fra 80-tallet, som regel bundet opp i en bue eller pyramide. Planten er lettstelt, og får den nok lys, vil den kunne få søte, porselenliknende blomster.
Se våre porselensplanter

 

Gummifiken
Gummifiken er retrofavoritten som tåler å bli glemt. Du kan velge mellom mange ulike typer, alt fra de klassiske dypt grønne til varigerte varianter med hint av kremhvitt eller rosa.
Se våre gummifiken

 

Dieffenbachia (prikkblad)
70-tallsfavoritten Dieffenbachia er tilbake for fullt, med sine store blader og flotte bladtegninger i grønne og hvite nyanser. Planten er lettstelt også, akkurat slik vi liker det.
Se våre Dieffenbachia

 

Grønnrenner
Sist, men ikke minst, har vi grønnrenner – en virkelig tøffing av en plante, som ikke tar på vei selv om du glemmer å stelle den en stund. Den vokser raskt og kan gå i blomst om den trives godt.
Se våre grønnrenner

 

5. Stiklinger og avleggere er hetere enn noen gang

Å ta stiklinger og avleggere har blitt stadig mer populært, i takt med at fokuset på miljø og bærekraft øker. Trenden vokser også i år. 44 prosent* av nordmenn tar stiklinger. Spesielt sterk er stiklingstrenden blant barnefamiliene – hele 65 prosent* de som dyrker med barna sine tar stiklinger.

Topp 5 planter å ta stiklinger av
  

Coleus (praktspragle)
Har du aldri tatt en stikling før, så er Coleus en ypperlig plante å starte med. Planten finnes i mange varianter, og har vært trendy i flere år nå.
Slik tar du stiklinger av Coleus

 

Gullranke
En av årets retrofavoritter, gullranke, er også en veldig fin plante å ta stiklinger av. Planten formeres villig, og kan gå i arv i generasjoner.
Slik tar du stiklinger av gullranke

 

Elefantøre
Elefantøre er planten som passer for den utålmodige. Planten vokser fort og produserer selv sidestiklinger som du kan plukke ut og plante i egne potter. Enklere blir det ikke!
Slik tar du stiklinger av elefantøre

 

Monstera
Etter årevis på trendtoppen er Monstera fortsatt en plante å regne med. Du kan ta stiklinger av denne ved å kutte av stilker som du setter i vann eller planter rett ut i en ny potte med jord.
Slik tar du stiklinger av Monstera

 

Tradescantia (Sebrablad)
Denne spennende planten kan du ganske enkelt ta toppstiklinger av, og du velger selv om du vil sette dem i vann og se røttene vokse eller sette dem rett ned i jorden.
Slik tar du toppstiklinger

   

Planteåret 2023 byr altså på det meste – grønt og fargerikt om hverandre, et etterlengtet gjensyn med flere retrofavoritter samt mange nye og spennende varianter.

Finn din favoritt blant våre mest trendy planter 
 

*Tallene er hentet fra Plantasjens årlige rapport om plantetrender (pdf). Rapporten er basert på en forbrukerundersøkelse med et nasjonalt representativt utvalg med 1058 respondenter i Norge, samt en rekke intervjuer med eksperter innen planter, trender og interiørdesign og forskere innen natur og miljø.Gummifiken 'Tineke'

Høyde 30 cm, Grønn

9990
Les mer
Caryota Mitis
Nyhet

Caryota Mitis

Høyde 90 cm, Grønn

799,-
Les mer
Sjømannstrøst 'Key Lime'
Nyhet

Sjømannstrøst 'Key Lime'

Høyde 70 cm, Grønn

699,-
Les mer

Begonia 'Maculata'

Høyde 25 cm, Grønn

149,-
Les mer

Senecio rowleyanus

Høyde 20-25 cm, Grønn

169,-
Les mer

Gullranke

Høyde 20 cm, Grønn

9990
Les mer

Calathea 'Makoyana'

Høyde 30 cm, Grønn

9990
Les mer

Kroton 'Iceton'

Høyde 60 cm, Grønn

399,-
Les mer

Trådblomst

Høyde 15 cm, Flerfarget

109,-
Les mer

Grønnrenner Bonnie

Høyde 20 cm, Grønn

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen