Urban dyrking – å dyrke økologisk og lokalt i en leilighet

Vil du dyrke økologiske grønnsaker, men mangler hage? Ikke noe problem! Det er nemlig mulig å dyrke mye hjemme i egen leilighet. Slik lager du en fantastisk miljøvennlig minidyrking i byen.

Urban dyrking – å dyrke økologisk og lokalt i en leilighet

Prøver du å unngå sprøytede grønnsaker som har reist over hele kloden? Da er du langt fra alene. Flere og flere ønsker å vite hvordan maten de spiser er produsert og transportert. Men noen ganger er det vanskelig å finne ut av. Noe av det enkleste vi kan gjøre er å dyrke noe av det vi spiser selv. Da vet vi at det blir både giftfritt og lokalprodusert. I tillegg er det fantastisk gøy å kunne høste spinat i kjøkkenvinduet eller hente chili på badet.

Mye av det som kan dyrkes utendørs kan også dyrkes inne i en leilighet, men det kan være greit å unngå store mengder ting som tar mye plass, som gresskar. Det er ofte mer praktisk å investere i krydder, chili, tomat, agurk, bladgrønt og sandwichgrønt som erteskudd.

Hvor kan jeg dyrke når jeg bor i leilighet uten hage? 

Svaret er nesten overalt. Du kan dyrke i vinduskarmer og på balkongen, men også lenger inn i leiligheten om du legger til plantebelysning. Ved å dyrke vertikalt på en dyrkingsvegg kan man få større volumer, både innendørs og på balkongen, siden en slik vegg tar svært lite gulvplass. På en dyrkningsvegg er det også mulig å dyrke hydroponisk, det vil si i vann med næringsløsning. 

Dyrker du i potter, er det fint om de er større. Jorden i disse tørker nemlig ikke like enkelt ut som i mindre. Bruk gjødslet jord, vann og tilsett næringsstoffer regelmessig.

Dyrke på balkongen 

På en innglasset balkong, på et solrikt sted, kan du også dyrke ting som krever varme, som agurker, chili, physalis og kiwi. Men selv på en vanlig balkong er det som regel mulig å dyrke mer varmekrevende planter, dersom de står skjermet og godt eksponert for solen. Les deg litt opp om plantene du vil dyrke og hvordan du kan tilpasse miljøet. Agurker, for eksempel, liker varme og misliker trekk. De må derfor stå skjermet. Til innendørs bruk er det greit å velge selvgjødsende sorter som kan klare seg uten pollinatorer. 

Undersøk hvor solen kommer fra, og plant slik at høye planter ikke skygger for solen for de mindre og lavere plantene. Under bord og stoler, eller i andre skyggefulle områder, kan du dyrke spinat, salat og andre mer skyggetolerante planter. 

Dyrke i vinduer 

I vinduskarmen kan du dyrke urter som basilikum, timian, oregano og persille, men også chili, salat, malabarspinat, pottetomater og selvpollinerende agurker. Et tips for å få mer dyrkingsplass er å sette hyller i vinduet eller bruke ampler. 

Om våren og sommeren er lyset ofte tilstrekkelig, men om høsten og vinteren, eller hvis vinduet i leiligheten er mot nord, er det ofte behov for plantebelysning.

Les også: 
Plantelys gir frodighet året rundt

I sørlige vinduer kan det derimot ofte bli for varmt i den varmere delen av året. Da må du skygge litt for plantene og passe på å gi dem vann, slik at de ikke tørker ut. 

Når problemet oppstår 

Noen ganger er planter påvirket av skadedyr som lus eller andre plager. Se over plantene ofte, og fjern raskt de som er syke eller skadedyrbefengte. Da hindrer du at angrepene sprer seg. Hvis du vil redde en plante, sett den i karantene på et eget rom og behandle den før du setter den sammen med de andre igjen.

Les også: 
Skadedyr på inneplanter – slik blir du kvitt dem

Å bo i byen uten hage er ingen hindring når det kommer til å dyrke spiselige planter, men ekstra plantebelysning er ofte nødvendig. Har du det, kan du til og med dyrke eksotiske frukter som bananer, ananas eller dverggranateple! Så begynn å eksperimentere og ha det gøy – du vil få de mest lokalproduserte grønnsakene som kan høstes og samtidig gi et viktig bidrag til miljøet. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


LED-plantebelysning

Lengde 45 cm, Hvit

549,-
Les mer

Hydroponisk dyrking - Harvy-startpakke

Lengde 79 cm, Hvit

799,-
Les mer

Hydroponisk startpakke Harvy 3 hvit

Lengde 40 cm, Hvit

599,-
Les mer

Plantebelysning med brett Asti

Høyde 51 cm, Hvit

399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen