November – dette kan du så og dyrke

Grått eller snøhvitt? November kan by ulikt vær, fra sted til sted og år til år. Uansett er det mye som kan gjøres i hagen. Hva med å forberede vårens podning av eple- og pæretre, eller ta vinterstiklinger? I tillegg kan du på enkelte steder fortsatt høste frø, dele stauder, plante nytt, høstså eller forberede for vintersåing.

November – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – NOVEMBER

Temperaturen i november varierer betydelig avhengig av hvor i landet du befinner deg. Det kan være snøfritt med plussgrader ett sted, mens det kan være store mengder snø et annet sted. De fleste planter har likevel gått inn i vinterdvale, og følsomme sommergrønnsaker og blomster har blitt tatt av frosten.  

Bor du i de mildeste områdene i landet, langs kysten i sør, der frosten ennå ikke har kommet, kan du fortsatt høste frø, plante blomsterløk, stauder, busker og trær. Når luftfuktigheten er høy, og jorden er fuktig, får plantene en god start. Vær imidlertid oppmerksom på at mindre hardføre planter helst bør plantes på våren. Også vintergrønne planter trives best om du kommer i jorda på våren. 

Lag flere busker og vedaktige planter 

Vinterstiklinger 

November er ofte en passende tid for å ta vinterstiklinger, det vil si greiner fra busker og vedaktige planter som praktgullbusk, pil, kaprifol, svarthyll, roser, sommerfuglbusk, solbær eller stikkelsbær. Stiklingene tas når planten er i dvale og har mistet bladene sine, vanligvis fra november til januar. Ved å plante stiklingene i jord og ta vare på dem, kan du enkelt få flere planter til hagen. 

Kvister til poding 

Hvis du planlegger å pode eple- eller pæretre for å få ulike typer frukt på samme tre, kan du benytte november til å ta kraftige ettårskvister. Disse kan deretter oppbevares i en plastpose i kjøleskapet til våren. 

Høst- og vintersåing for tidlig avling neste sesong 

Høstsåing 

Mange frø kan sås sent på sesongen. Vær imidlertid oppmerksom på å velge riktig tidspunkt for såing. Her har vær og temperatur mye å si. De fleste frø er ikke ment for å spire før til våren, med mindre de er planter som trenger et rotsystem før tælen setter seg i bakken (for eksempel visse toårige blomster som kan danne en bladrosett allerede om høsten). 

Les også 
Så på høsten – forleng sesongen

Vintersåing 

Hvis snøen og kulden allerede har kommet og er stabil, kan du så både blomster og grønnsaker. Bare fjern snøen og så direkte på den frosne jordoverflaten, dekk med et lag jord og vent på våren. Spinat er en morsom avling å så om vinteren, og den gir en god avling tidlig på våren. 

Grønnsaker som kan sås sent på høsten eller om vinteren  

Blomster for sen høstsåing og vintersåing  

Mer om vintersåing

    

Hvitløk 

På mange steder er det nå også på tide å plante hvitløke. Feddene bør helst settes i jorden et par uker før tælen setter inn. Velg store, sunne fedd av såkalt settehvitløk, så er sjansene for å lykkes best.  

Dyrk innendørs 

Dyrking innendørs er morsomt og praktisk. Husk imidlertid at naturlig lys sjelden er tilstrekkelig, så det kreves ofte kunstig belysning for at plantene ikke skal bli spinkle og svake. 

Les også
Plantebelysning – fakta og tips om vekstlys og plantelys

Planter du kan dyrke inne 

 • Erteskudd 
 • Basilikum 
 • Salat 
 • Pottetomater 
 • Selvbefruktende agurker 
 • Hagesmørbukk 
 • Karse 
 • Hvitløksskudd
 • Spirer av reddik, fennikel eller brokkoli som kan brukes som bladgrønt 

    

Hagesysler i november 

 • Høst- og vintersåing av grønnsaker og blomster, avhengig av temperaturen. 
 • Hvis tælen ennå ikke har satt inn, kan du dele, flytte og plante stauder, roser, busker og trær. 
 • Lage nye busker og vedaktige planter med vinterstiklinger. 
 • Ta kvister og oppbevare dem i en plastpose i kjøleskapet for poding av pære- og epletrær til våren. 
 • Beskytte frostfølsomme planter med granbar, bregner eller strie. Roser kan dekkes med sand, løv eller barkkompost. 
 • Ta inn redskaper og utemøbler. 
 • Dyrk blomsterløk for julen, for eksempel amaryllis og svibler. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

 

Du er her:


Hvitløk 'White Casablanca'
70%

Hvitløk 'White Casablanca'

2997 9990
Les mer
Hvitløk 'Pink Germadour'
70%

Hvitløk 'Pink Germadour'

2997 9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen