Juni – dette kan du så og dyrke

Den herlige forsommeren er her, dagene blir varmere og det er full fart i hagen. Nå kan du så de fleste grønnsaker på friland, og så sant frostnettene holder seg unna kan planter som er forkultivert inne finne plassen sin ute i det fri.

Juni – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – JUNI

For å gi det du skal dyrke en god start, er det viktig å luke bort ugress, løsne jorden og gjødsle. Eventuelt kan du prøve dekkdyrking, en miljøvennlig dyrkingsmetode som krever mindre luking og reduserer behovet for vanning og gjødsling.  

Dette kan du så på friland i juni

Se våre grønnsaksfrø

   

I løpet av sommeren blir det ofte ledig plass i bedet eller plantekassen etter hvert som du høster. Så gjerne hurtigvoksende frø i disse tomrommene, for eksempel ruccola, dill eller sukkererter. På denne måten utnytter du plassen, og samtidig gjør du det vanskeligere for ugress å få fotfeste.

Plant forkultiverte planter ut 

Så fort faren for frostnetter er over, kan du begynne å plante ut det du har forkultivert inne. Bare pass på å være ekstra forsiktig med de som er spesielt følsomme for kulde, som for eksempel dahlia, agurk og bønner – vent med disse til det er skikkelig varmt og godt ute. 

Huske å venne de forkultiverte plantene til været ute gjennom å avherde dem før du planter dem ut, da reduserer du sjansen for at de klapper sammen. Avherding gjør du ved å sette plantene ut på dagtid, men ta dem inn om natten. Gjør dette i cirka en uke, slik at de venner seg til vær og vind, og plant deretter plantene ut der du vil ha dem.  

Forkultiverte planter får et forsprang, og er i tillegg mer motstandsdyktige mot skadedyr og snegler enn planter du sår fra frø ute. Isbergsalat, agurk, visse typer bønner, squash, fennikel og basilikum er eksempler på sorter som har spesielt godt av å forkultiveres innendørs. 

Har du glemt å forkultivere?

Ingen fare, du har fortsatt god tid på deg til å dyrke fram nye småplanter i potter og pluggbrett inne eller i drivhus. Gjør du det i flere omganger i løpet av sommeren, har du alltid noe nytt du kan plante ut når det blir tomrom i plantekassene eller bedene. 

Så blomster

Blomster er ikke bare vakre, de er også nødvendige for å lokke pollinatorer som bier, sommerfugler og blomsterfluer til hagen. Selv om hovedinteressen din er å dyrke grønnsaker, er det altså lurt å dyrke blomster i tillegg. Med pollinatorer i sving, får du fart på pollineringen og dermed også avlingen – dessuten hjelper du insektene, som det dessverre blir færre og færre av.  

Sommerblomster kan du gjerne så på friland i juni. En blomst som lokker til seg spesielt mange insekter er ringblomsten – den kan gjerne plantes mellom radene i grønnsakshagen eller omtrent hvor som helst hvor det er plass.

Les også
Så dine sommerblomster fra frø direkte i bedet

Blomster som kan sås fra frø i juni

  • Valmue
  • Karse
  • Kornblomst
  • Pyntekorg
  • Kattost
  • Sinnia

Se våre blomsterfrø

   


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

Du er her:


Engelsk valmue
40%

Engelsk valmue

2394 3990
Les mer
Frøbånd Gulrot 'Nantes'
40%

Frøbånd Gulrot 'Nantes'

3594 5990
Les mer
Koriander
40%

Koriander

1494 2490
Les mer

Spinat 'Matador'

5990
5 for 4
Les mer
Ruccola
40%

Ruccola

2394 3990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen