Oktober – dette kan du så og dyrke

Dagene blir kortere, og kulden sniker seg inn – men det er fortsatt mulig å dyrke! Oktober er en fantastisk tid for de som ønsker å så for høsten, plante blomsterløk, dele og plante stauder, roser og ikke minst nye trær.

Oktober – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – OKTOBER

Oktober kommer ofte med store mengder regn. Takket være den økte fuktigheten i jorden, er det en god tid for å dele, flytte og plante nye stauder, busker, roser og trær. Det blir både enklere å grave når jorden er fuktig, og vi får hjelp med vanningen, så benytt anledningen til å fornye og forberede for neste år. Du kan også så mange frø som kan overvintre i jorden og gi tidlig avling neste år. Hvis du bor i nordlige områder, kan vinteren allerede ha kommet, og det gir deg muligheten til å vinterså. 

Les også 
Vinterså på friland og i pallekarmer 

Så i høst for tidlig avling til våren og sommeren 

Kanskje har du lagt merke til at noen grønnsaker og blomster dukker opp på nye steder i hagen år etter år. De sår seg selv, rett og slett. Disse plantene er ofte perfekte å så nå om høsten. Noen frø krever til og med en kuldeperiode for å kunne spire i det hele tatt, de trenger såkalt stratifisering.  

Å så om høsten er enkelt, men frøene må komme i jorden på riktig tidspunkt. Noen skal sås tidlig på høsten, mens andre skal sås senere. Mange toårige blomster kan for eksempel gjerne spire tidlig på høsten, i september–oktober, og danne en bladrosett med det samme, mens andre frø er ment å hvile i jorden om vinteren og spire først om våren. De sistnevnte bør sås når kulden har satt seg. Så alltid frøene i henhold til anbefalingene.  

Hvis du bor i varmere deler av landet, kan du kanskje vente med høstsåingen av senere frø til november–desember, men i kaldere områder i nord kan det gå fint å så allerede nå. Hvis du er usikker på timingen, kan du alltid eksperimentere og så noen frø av gangen over lengre tid. 

Frø som kan sås tidlig på høsten 

Vær oppmerksom på at såtidspunktet kan variere avhengig av værforholdene og hvor i landet du bor. 

  • Ramsløk 
  • Salatløk 
  • Spinat 
  • Asiatiske bladgrønnsaker 
  • Vintersalat 

Frø som kan sås sent på høsten 

Disse bør sås sent på året, men før frosten kommer. 

Blomsterfrø som kan sås på høsten 

Noen toårige blomster kan sås i september–oktober. De vil danne en bladrosett og blomstre det andre året. 

Sent på høsten, i oktober–november, før frosten kommer, kan du også så andre blomster som ikke skal titte fram før våren kommer, for eksempel: 

  • Kornblomst 
  • Ridderspore 
  • Ringblomst 
  • Forskjellige typer valmue 
  • Atlasblomst 

    

Høstsåing – slik gjør du det 

  1. Sørg for å fjerne alt av ugress fra jorden. 
  2. Vann jorden før såing, da unngår du at frøene flyter rundt rett etter at du har sådd dem.  
  3. Skriv ned hva du har sådd hvor, det er overraskende lett å glemme innen våren kommer – og plutselig har du plantet dobbelt.  
  4. Hvis det er planter som skal spire direkte, for eksempel toårige planter, må du sørge for å holde spirene fuktig til plantene har vokst opp skikkelig. 

Plant blomsterløk 

Mange nydelige blomsterløk kan også plantes nå i oktober, som tulipaner, påskeliljer og ulike typer narcisser. De vil blomstre om våren, når vi etter en lang vinter virkelig lengter etter farger i hagen. Hvis du bor i en leilighet med balkong eller bare ønsker å pynte inngangspartiet med en vakker blomsterpotte, kan det også være vakkert å plante blomsterløk i en potte. I en såkalt løklasagne blomstrer løkene i intervaller og gir blomster over lang tid. 

Les også
Vårløk og høstløk – hva er forskjellen? 

Dyrk innendørs 

Bladgrønnsaker til matlagingen, selv om vinteren? Dyrk innendørs hele sesongen. Erteskudd, bladgrønnsaker, hvitløksblader, koriander, basilikum og spirer trives kjempegodt under et vekstlys. Til og med pottetomater og selvbefruktende agurker kan høstes hele vinteren hvis plantene får tilstrekkelig med jord, lys og vann. 

Les også 
Plantebelysning – fakta og tips om vekstlys og plantelys 

Dyrking og hagearbeid i oktober 

  • Så grønnsaker og blomster for tidlig avling neste år. 
  • Del, flytt og plant busker, roser, stauder og trær. 
  • Dyrk bladgrønnsaker, urter, innendørsagurker og pottetomater inne. 
  • Forbered bed, høybed og jord for neste år
  • Rydd drivhuset. 
  • Klipp gressplenen en siste gang og bruk gressklippet som gjødsel i bedene
  • Høst inn det du har dyrket gjennom sesongen. 
  • Ta opp frostfølsomme knoller, som dahlia, fra jorden og lagre dem for vinteren. 
  • Plant herlige høstløk som tulipaner, påskeliljer og narcisser. 
  • Vann rhododendron, buksbom, thuja og barlind om høsten for å unngå uttørking tidlig på våren. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

 

Du er her:


Ringblomst

Flerfarget

1990
5 for 4
Les mer

Forglemmegei 'Blue Ball'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Kornblomst mix

Flerfarget

1990
5 for 4
Les mer

Spinat 'Matador'

Grønn

2490
5 for 4
Les mer

Kornblomst 'Black Boy'

Svart

5990
5 for 4
Les mer

Prestekrage 'Maikönigin'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer

Pastinakk 'Guernsey'

Flerfarget

990
5 for 4
Les mer

Ramsløk

Hvit

5490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen