Desember – dette kan du så og dyrke

Julen nærmer seg, og hagelivet virker kanskje fjernt. Men for de som lengter, er det alltid noe å så og plante. Oppsummer årets innsats i hagen og planlegg for den kommende sesongen.

Desember – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – DESEMBER

Uavhengig av værforholdene, er det mye å gjøre i løpet av vintermånedene. Hvorfor ikke begynne å planlegge neste års dyrking og blomsterbed allerede nå? Ta en titt i de herlige frøkatalogene, drøm og oppsummer hva som gikk bra og dårlig i løpet av året. Kanskje kan noe justeres til neste år. Ble det for eksempel for mye squash? Eller ble all kålen spist av larver? Desember er ofte en rolig tid som gir muligheten til å reflektere og finpusse hageplanene. 

Vinterså

Vil du dyrke her og nå, er det også mulig. Mange frø kan nå vintersås for å få en tidlig avling til våren – bare så frøene direkte på den frosne jorden og dekk dem lett med ny jord. Med litt flaks kan du få en tidlig avling allerede i mars–april, for eksempel av spinat. 

Husk å så frøene først når det er skikkelig kaldt og vinteren er stabil, slik at frøene ikke råtner av fuktighet eller spirer umiddelbart. Tanken er at de skal spire først når vårsolen dukker opp, slik at de små plantene ikke fryser. Hvis du er usikker på hvor stabil kulden er, er det trolig best å vente med vintersåingen til januar–februar.

Mer om vintersåing 

 

Grønnsaker og urter for vintersåing

Sommerblomster for vintersåing

Stauder for vintersåing

Husk å så blomster som krever en kuldeperiode (stratifisering) for å spire nå. Dette er en utmerket tid for slike blomster.

 

Hvitløk

Ikke glem hvitløken! Hvis du ikke har plantet hvitløken ennå, fungerer det fortsatt på de fleste steder. Feddene bør helst plantes et par uker før telen setter inn, slik at de har tid til å etablere, men samtidig ikke titte opp fra jorden – det skal først skje til våren.

Dyrk innendørs

Innendørs dyrking er også en flott mulighet om vinteren. Med vekstlys kan du så bladgrønt, pottetomater, erteskudd, karse og nesten alle typer urter året rundt.

Du kan også forkultivere chili, paprika og salat for senere utplanting. I løpet av desember kan du så ulike varianter av chili og paprika innendørs. Plantene har lang utviklingstid og må komme i jorden tidlig for at de skal rekke å bli store planter i løpet av sommeren. Salat kan også forkultiveres nå, og plantes ut i en varmebenk senere.

Les også
Bygg en varmebenk – dyrk rekordtidlig

Lag julegruppe og julepynt med planter

Desember er en super måned for deg som liker å gjøre ting selv. Lag dine egne julebuketter til julebordet, en vakker krans til døren, girlander, bordkort med planter eller alle slags julegrupper. Blomsterløkene fra arrangementene kan plantes i hagen om våren og glede deg med farger år etter år.

DIY: Lag din egen julepynt med planter – se alle våre ideer og oppskrifter!

Hagestell i desember

  • Rist av eventuell våt og tung snø fra planter i hagen, slik at grenene ikke knekker av vekten.
  • Så chili og bladgrønt innendørs under en vekstlampe.
  • Høst jordskokker og grønnkål.
  • Lag egne julegrupper og julepynt.
  • Legg løv over sårbare planter i bedet og beskytt roser mot frost.
  • Beskjær vindruer mens de er i hvilemodus.
  • Vann planter som er tatt inn for vinteroppbevaring.
  • Plant tulipløker hvis telen ennå ikke har satt inn.
  • Oppsummer, drøm og planlegg hagearbeidet for neste sesong.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen