Juli – dette kan du så og dyrke

Endelig sommer! Husk å nyte den mens du kan, og plant ut alt du har – for nå er det varmt både i jorden og hagen.

Juli – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – JULI

I juli er både luften og jorden varm de fleste steder i landet, og du kan så og plante det meste denne måneden, bortsett fra planter som krever kulde for å spire og planter som bruker så lang tid på å utvikle seg at de må forkultiveres tidligere på året.  

Grønnsaker du kan så på friland i juli

Se våre grønnsaksfrø

   

I juli kan du også så mange av de tidlige vårplantene på nytt, slik at du kan høste igjen om en stund. Prøv for eksempel med sennepskål, dill og asiatiske grønnsaker, de vokser fort og forlenger innhøstingen.  

Hurtigvoksende sommerblomster er det fortsatt fint å så på friland i juli. Og du kan med fordel også tenke på neste sommer nå, ved å så stauder og toårige planter.

Les også
Stauder i bed og potter – planting og stell

Plant ut forkultiverte planter

Hvis du har sådd og forkultivert planter inne, kan de plantes ut i jorden fortløpende etter hvert som du høster og det blir plass. Kanskje har du små planter av brokkoli, rødbeter, grønnkål eller mainepe som venter på å komme ut?

Del planter og ta stiklinger 

Juli er også en super måned for å skaffe seg flere planter av de du allerede har. Du kan for eksempel dele jordbærplantene og ta stiklinger av andre planter du vil ha flere av.

Les også
Slik forøker du planter med stiklinger

Høst ofte og riktig 

En del tidlige grønnsaker, bær og krydder blir klare for innhøsting i juli. I de varmeste delene av landet kan til og med hvitløken stå klar mot slutten av måneden. Nå kan du bygge opp et lager for høsten og vinteren og samtidig passe på å fylle tomrommene som oppstår når du høster.  

En del krydderplanter har godt av å bli klippet regelmessig, slik at de ikke går i blomst. Rekker de å gå i blomst, mister de gjerne en del av smaken. Ulike krydderplanter høstes på ulike måter. Basilikum blir større og mer buskete om du klipper av toppene rett over et bladpar, for da vokser det ut to nye skudd der det før bare var ett. Rosmarin, derimot, bør i stedet høstes nedenifra. Finn ut hvordan du bør høste fra plantene du har valgt deg ut, så kan du øke avlingen på sikt. Sjekk gjerne våre planteguider for gode råd.

Om du bor i en varm del av landet, eller dyrker i drivhus, kan du være så heldig at du har fått ferdige tomater allerede nå i juli. Husk at høye tomatsorter må knipes, det betyr at du plukker bort de små skuddene som vokser i grenfoldene. Disse skuddene stjeler nemlig unødvendig mye energi fra plantene.  

Les også
Slik lagrer du det du har dyrket

Plukk blomster 

I juli kan du plukke mengder med herlige buketter. Mange blomstrende planter, som blomsterert, ringblomst, dahlia og stemor, kommer ofte med nye blomster om du kniper av de gamle eller beskjærer hele planten. Dette gjelder også mange blomstrende stauder, som for eksempel prydkattemynte, storkenebb, blåklokke og lavendel.  

Les også
Deadheading – metoden som får blomstene til å blomstre på nytt

Er det tørt og varmt? Husk å vanne! 

Juli kan være en varm og tørr måned, så vann regelmessig og fortsett å gi næring til de plantene som trenger det, som for eksempel tomater, chili og agurk. Legg gjerne gressklippet fra plenen rundt plantene, det tilfører næring og beskytter samtidig plantene fra å tørke ut.

Les også
Bruk gressklipp til å forbedre hagen

Sommerens høytid er definitivt juli, så nyt innhøstingen og alt det grønne, bruk tiden blant blomstene i hagen og grip muligheten til å bare være i øyeblikket! 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

Du er her:


Ferievanning med vannbeholder Gardena

Svart

1549,-
Les mer
Ruccola
40%

Ruccola

2394 3990
Les mer

Kornblomst mix

Flerfarget

1990
5 for 4
Les mer

Margert 'Alderman'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer
Såbånd reddiker
40%

Såbånd reddiker

Flerfarget

3594 5990
Les mer

Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen