September – dette kan du så og dyrke

Vakre, røde løv og siste rest av sommer. Nå er det på tide å høste inn de siste grønnsakene og fruktene fra hagen. Samtidig kan du gjerne plante nytt og ikke minst sette blomsterløk i jorden for en herlig, blomstrende vår.

September – dette kan du så og dyrke

September er måneden som avslutter dyrkingssesongen. Det er fortsatt mulig å så bladgrønt, men høsten handler i hovedsak om å høste, samle frø og lagre – og selvsagt nyte siste rest av den grønne, frodige sommeren.

Dette kan du så og plante i september 

Selv om det er sent på sesongen, kan det være verdt å prøve seg på hurtigvoksende bladgrønt. Kanskje gir det bare noen blader til brødskiva eller salaten, men det kan også bli ganske mye ut av det – særlig om du bor i noen av de mildere delene av landet.  

Hurtigvoksende bladgrønt du kan så i september

  • Asiatiske grønnsaker som pak choi 
  • Vintersalat (også kjent som feldsalat, feltsalat og vårsalat)
  • Spinat
  • Mikroblader av ulike typer
  • Erteskudd
  • Dill

Se våre grønnsaksfrø

    
Hvis du har igjen forkultiverte planter av salat og spinat, kan disse fortsatt plantes ut nå i september. Så lenge jorden er varm, kan du også plante nye trær, busker og stauder samt flytte på de du allerede har. Høy luftfuktighet og lange dager hjelper plantene i gang. 

Plant blomsterløk for vakker vårblomstring

Blomsterløkenes tid er nå, så pass på å få herlige påskeliljer, tulipaner, allium, perlehyasinter og andre høstløk ned i jorden. Høstløkene plantes i jorden på høsten, og blomstene dukker opp på våren. Sett løken i jorda så fort som mulig etter at du har kjøpt dem, og gjødsle i tråd med det som står på pakken for å få det beste resultatet. 

Les også
Plant blomsterløk i høst

Innhøsting i september

I september kan du høste nesten alle grønnsaker som ikke skal overvintre, som for eksempel chili, paprika, squash og tomatillo.  

Chili og paprika kan imidlertid trenge enda litt tid for å modnes helt, men du bør likevel ta inn plantene dersom temperaturen synker til under 10 grader. De siste fruktene utvikler seg ofte fint i vinduskarmen eller under en plantelampe.  

Selv grønne tomater kan ha godt av å bli tatt inn, siden store temperatursvingninger kan få dem til å sprekke. Plukk dem av planten og spre dem ut på et brett for å modnes der.  

Andre grønnsaker kan fint få stå ute selv om temperaturen synker. Det gjelder for eksempel purreløk, blomkål, grønnkål, persillerot, mangold, spinat, pak choi, persille, artisjokker og pastinakk.  

Les også
Slik lagrer du det du har dyrket

Samle frø

Pass på å samle inn frø fra overblomstrede blomster. Velg deg en tørr dag og gå på skattejakt i hagen, la frøene tørke på et brett eller fat før du lagrer dem på en tørr plass til neste sesong.  


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

Du er her:


Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Grønnkål 'Half Tall'

Flerfarget

1990
5 for 4
Les mer

Spinat 'Matador'

5990
5 for 4
Les mer

Dill

3990
5 for 4
Les mer

Vintersalat 'Vit'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen