Hagearbeid for helse og rekreasjon

Hagearbeid for helse og rekreasjon

Hagearbeid er bra for oss. Forskning fra Universitetet i Umeå og Landbruksuniversitetet i Alnarp viser at vi blir friskere og gladere av å tilbringe tid utendørs med å grave, plante, bære, klippe, og bøye og strekke på kroppene våre. Helsedirektoratet sier du kan sette hagearbeidet på kontoen for daglig fysisk aktivitet - Dine 30.

Deilig hagearbeid

Gå ut i hagen og jobb når du får lyst, ikke for at hagen tvinger deg til det. Mange ganger er det nok bare å komme ut, så kommer også arbeidslysten. Det finnes mange alternativer dersom du ikke har egen hage. Engasjement i bydyrking eller hageforeninger åpner opp for nye møter, erfaringer og deilige arbeidsplasser med jord og planter.

Ta vare på hverdagsstundene; en lys junikveld med deilig vårluft, en rolig julimorgen på ferie eller en klar og solrik septemberdag. Dra opp noen løvetann av plenen, knip av visne blomster i utepottene, så gulrøtter sammen med barna og nyt fuglesangen.

Se gressklipping som en anledning til å få egentid og ettertanke, og trene litt. Klipp gressplenen på ulike måter for forandringens skyld, det er også bra for plenen. Alle sansene våre får jobbe når vi bruker tid i hagen, kolonihagen eller hageforeningen, og dette gir positiv stimuli både fysisk, sosialt og psykisk.

Senk prestasjonskravene

 • Ikke vær overambisiøs
  Det er viktig ikke å ha for store ambisjoner når vi skal begynne å dyrke. Det er omtrent som med trening, å gå fra null til fem økter første uken fører sjelden til en langvarig rutine. Det kan være enklere å så sukkererter, ruccola, salat og gulrot. Dyrk bare ting som du og familien spiser, og dyrk i omganger slik at dere rekker å spise opp og nyte avlingene.
   
 • Ble det ikke som planlagt?
  Kanskje ville ikke gulrøttene vokse i den delen av hagen som ifølge alle instruksjoner og googlinger skulle være ideell. Eller den busken som skulle bli to meter, men trivdes altfor godt og ble tre meter slik at treet ved siden av knapt er synlig.
   
 • Ville ikke frøene gro?
  En mislykket såing betyr ikke at du ikke har grønne fingre, og du har sikkert lært noe underveis som gjør at neste forsøk lykkes bedre.
   
 • Det behøver ikke være perfekt i hagen
  Hagen trenger ikke å være perfekt, det er til og med bedre om den er litt vill. Da blir den mer spennende, et bedre sted for fugler og insekter, og ikke like krevende.

Dersom resultatet i hagen ikke er ett og alt, men i stedet en del av reisen, føles det kanskje lettere å akseptere at det ikke alltid blir som vi hadde tenkt oss. Vi kan gjøre ting på nytt, endre litt og arbeide ute i den friske luften med det levende materialet som plantene er.

Les mer

Les mer om nyttedyr her >>
Her kan du lese noen flere tips for en grønnere gressplen >>
Her kan du lese mer om å dyrke med såing >>

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen