Hagekalender for våren – dette kan du gjøre i hagen nå

Våren er perfekt for å gi liv til hagen din, plante nytt og nyte de første vårtegnene som bryter vinterens grep om hagen.

Hagekalender for våren – dette kan du gjøre i hagen nå

I vår stilguide – En verden av hager – kan du la deg inspirere av seks ulike hagestiler – klassisk, nordisk, jordnær, romantisk, middelhavs- og japandi-hage. Under skriver vi generelt om hagen på våren, før vi dykker ned i konkrete tips for hver enkelt stil. Mange av oss har ikke bare én stil i hagen, vi mikser og matcher fra flere, så her er det mye å hente for alle med hage.

Hagesysler på våren

Når solen endelig vender tilbake og jorden gradvis varmes opp, begynner en ny intensiv sesong i hagen. Mange grønnsaker og blomster kan faktisk plantes allerede tidlig på våren, og litt senere, når jorden er klar, er det tid for flere frø og utplanting av forkultiverte planter. Vårtemperaturen kan imidlertid være skiftende, så det er lurt å beskytte de mest følsomme plantene mot kulde. Sås de for tidlig, kan de bli skadet av frostnetter som plutselig dukker opp igjen.

Våren er også en utmerket tid for å plante nytt, samt å anlegge nye blomsterbed og grønnsakshager. I potter trives sprø løkplanter som tulipaner, påskeliljer og krokus.

 • Gjør det vårfint etter vinteren
  Ta en våropprydding i hage  for å gjøre plass til nye skudd og vårens planter. Nyt lyset og fuglesangen samtidig som du får dagens dose av frisk luft og trim.
    
 • Forbered bed og blomsterbed
  Fjern ugress, klipp ned visne stauder og sjekk jorden. Kanskje trenger du å erstatte noe jord og tilføre annen gjødsel? Vi har tips om jord og gjødsel til alle typer planter.
    
 • Beskjær trær og busker
  Men ikke glem å lese om hver sort, noen kan være bedre å beskjære om høsten. I våre planteguider kan du lese detaljert om hvordan du tar vare på akkurat de plantene du har.
     
 • Plant nye stauder, busker og trær
  Utforsk det store utvalget av utendørsplanter og suppler hagen din der det trengs. Hva med et staudebed som blomstrer hele sesongen eller et frukttre?
     
 • Forkultiver inne
  Så frø av grønnsaker og blomster innendørs, som du kan plante ut når været blir varmere. Våren er høysesong for forkultivering og dyrking. Om du ikke allerede er i gang, kan vi gi deg korte og enkle tips om vårplanting.
   
 • Så frø direkte utendørs
  Du kan så frø av mange typer grønnsaker og sommerblomster ute allerede på våren. Kuldeømfintlige planter, som bønner og belgvekster, sås sent på våren eller tidlig på sommeren. Sjekk ut vår såkalender for gode såtips, måned for måned.
   
 • Så frø i drivhus eller veksttunnel
  Drivhus og dyrkingstunneler fanger solens varme, noe som innebærer at plantesesongen både kommer i gang et par måneder tidligere og varer lengre på høsten. Så forkultiver i drivhuset, om du har et. 
     
 • Del stauder
  Har du stauder som har vokst seg store, kan du dele mange typer stauder på våren. Plant dem på nye steder, eller i nærheten av hverandre.
     
 • Gjør plenen klar for sommer
  Rak over plenen for å få luft inn til røttene og for å fjerne blader, grener og kongler. Har du en eldre plen, kan det være bra å løse opp jorden litt med en jernrive. Reparer bare flekker med toppdressing, gjødsle og vanne. Her er våre tips for å ta vare på plenen året rundt
    
 • Start kampen mot brunsneglene
  Har du hatt brunsnegler i hagen før, så kom i gang nå! Ta fatt på brunsneglene tidlig i sesongen slik at de ikke rekker å formere seg. Det kan virke brutalt, men å klippe av dem i 2 er den mest skånsomme metoden. 

     

Sommer i en verden av hager

Ulike hager har ulikt behov for stell, under lister vi opp det viktigste for de seks ulike stilene i vår stilguide – En verden av hager.

Klassisk hage om våren

Den klassiske hagen er våren blomstrende og full av liv, for deg selv om for gjestene.

 

Nordisk hage om våren

Den nordiske hagens stramme linjer og enkelhet er der også om våren. Litt insats nå, gir stor gevinst når ferien kommer.

 • Styrk gressplenen
  En velstelt gressplen er avgjørende i en nordisk hage. Etter vinteren kan gressplenen trenge gjødsel. Videre kan den bli ganske våt når snøen smelter, så vær forsiktig med behandlingen av den. Kanskje det også er på tide å ta fram gressklipperen og se over den for den nye sesongen – eventuelt kjøpe ny gressklipper, om det trengs.
      
 • Legg ferdigplen
  Har du ikke plen, men vil en grønn og frodig en – og helst på 1-2-3? Velg ferdigplen! Med ferdigplen på rull kan du nyte plenen så fort du har rullet den ut.
   
 • Plant hekk
  Våren er en fin tid for å plante hekk, for å ramme inn hagen eller hindre innsyn fra naboer. 
       
 • Rydd vekk vinteren
  Blås løv fra trampolinen, uteplassen og sjekk tilstanden på utemøblene. Kanskje trenger de en oppfriskning? 

    

Jordnær hage om våren

På våren legges grunnlaget for mye av det du senere kan nyte i den jordnære hagen.

 • Så, så og så
  Forkultiver inne, og så direkte ute. Sjekk ut vår såkalender, der du får såtips måned for måned. 
   
 • Start en kompost
  Våren er en utmerket tid å begynne å kompostere. Mat- og hageavfallet ditt kan omdannes til næringsrik jord som plantene dine vil elske. Bokashi er også noe du kan sette deg inn i hvis du ikke allerede komposterer med den metoden.
     
 • Resirkuler påsken
  Egg, blomster og mye mer kan komme til nytte igjen for det grønne som vokser, både innendørs og i hagen. Her er tipsene som vil gjøre påsken mer bærekraftig.
     
 • Plant spiselige planter
  En jordnær hage inneholder mye spiselig. Kjøkkenhagen og drivhuset er flotte steder å begynne å plante grønnsaker og krydder nå – når frostfaren er over. Prøv å tenke sesongmessig, slik at du har massevis av godt å høste både om sommeren og høsten.
     
 • Dekkdyrk
  Tenk om du kunne ignorere vanning, graving, gjødsling og luking – men likevel få større og finere avlinger. Det høres umulig ut, men hvis du dekkdyrker, er det faktisk ikke det. Dekkdyrking er snarveien til nytt liv i jorden.
      
 • Start hageprosjektene
  Våren gir masse motivasjon, det er en perfekt tid for å gyve løs på hageprosjektene. Kanskje du vil bygge en varmebenk, virkeliggjøre drømmen om drivhus eller bygge et insekthotell?

    

Romantisk hage om våren

Duft, blomster og farger kjennetegner den romantiske hagen, og nå er tiden inne for at den skal våkne til liv.

 • Forbered for sommerens blomsterprakt
  Del stauder som trenger plass til å vokse og blomstre i de kommende månedene – og plant nye stauder. Peoner er for eksempel herlige tilskudd i en romantisk hage på grunn av deres store blomster og herlige duft.
   
 • Skap en blomstrende entré
  Kombiner planter i potter fylt med vårblomster som stemorsblomster og minipåskeliljer. Tenk også på duft, der lavendel for eksempel blomstrer tidlig og lukter godt.
   
 • Lag en rosebue
  Lag gjerne en vakker rosenbue med en tidlig blomstrende og duftende klatrerose, eller la rosene den klatre langs gjerdet. Rosehagen vil snart slå ut i full blomst.
   
 • Planlegg og plant den duftende hagen
  En flott hage er en fryd for øyet. Legger du til deilige dufter får den enda en ny dimensjon. Her er våre beste tips for ven velduftende hage
   
 • Plant en blomstrende hekk
  Hekker trenger ikke være stramme og strenge. Hva med å ramme inn hagen med en blomstrende hekk?
     
 • Vekk Dahlia-knollene til liv
  Dahlia (georginer) er perfekte i den romantiske hagen. For at blomstringene skal vare lenge, er det best å forkultivere georgineknollene innendørs på våren. De fleste sorter kan settes i gang allerede i perioden fra mars til mai.

    

Middelhavshage om våren

Våren i en middelhavshagen vekkes forsiktig, men for hver uke som går kommer du nærmere sydenfølelsen.

 • Vekk middelhavsplantene fra vinterdvalen
  Middelhavsplanter elsker sol og varme, og nå har de vært i dvale lenge. Gi middelhavsplantene nytt liv etter vinteren.
     
 • Gjør klar utekjøkkenet
  Klargjør utekjøkkenet, grillen og pizzaovnen for sesongen. Å samles rundt utekjøkkenet er standard i en middelhavshage. Nå er det på tide å bygge den pizzaovnen og rydde opp på uteplassen.
   
 • Planlegg urtehagen
  Lag en duftende urtehage i år, det er nå du kan planlegge og gjøre ting klart før varmen kommen. Eller du kan gjøre det enkelt, å plante noen italienske urter i potter som du snart kan sette ut på terrassen.
    
 • Klargjør drivhus eller orangeri
  Rydd opp i drivhuset og gjør det klart for sesongen. Kanskje har du plass til å sette inn pizzaovnen og et lite kafésett, og gjør det om til et lite orangeri i år? 

    

Japandi-hage om våren

Vann, vannplanter, mose og skyggeplanter er essensielle i japandi-hagen, og nå er fokus på forberedelsene.

 • Anlegge hagedam
  En japandi-hage har ofte vannelementer, for å gi en følelse av balanse og harmoni. Har du ikke hagedam? Akkurat nå, før det begynner å spire å gro, er det et perfekt tidspunkt å begynne å grave. Finn ut hvordan du lager en hagedam – og les deg opp om vannplanter og vannspeil.
     
 • Rydd og klartgjør vanninnslag
  Har du allerede vann i hagen, bør du fjerne løv, plassere ut filter og pumpe på nytt, for å sikre friskt vann.
   
 • Rydde opp i hagen
  Lag orden i hagen nå, sånn at du kan nyte naturens stillhet og samle ny energi når sommeren kommer. Rak sammen løv, fjern døde planter og ugress som har kommet til i hagestier og grusganger.
   
 • Plant planter
  Våren er en god tid for å plante planter som trives i den rolige skyggen av en japansk-inspirert hage, som hosta og bregner. Du kan også lage et surjordsbed, med rhododendron, magnolia, japansk lønn og lyng, for eksempel. 
   
 • Skap harmoni med steiner og grus
  Legg ut steinheller og grus for å skape rolige, meditative områder. Kanskje hagen trenger en ny hagesti i år?
     


Våren er en travel tid, men ikke glem å nyte den

Om våren utfører du mye grovarbeid i hagen. Du rydder, renser, planter og gjødsler for at plantene skal trives – ikke bare denne sesongen, men også om sommeren og høsten. Men det er også herlig å komme ut i hagen igjen og grave i jorden. Bare ikke glem å ta deg tid til å nyte at det begynner å bli grønt igjen. Vårfølelsen er fantastisk!


ARTIKKELEN INNEHOLDER TIPS FRA
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Hele hagekalenderen

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen