Desember – julestemning både inne og ute

Det går mot jul og hagen har gått i hvilemodus – men i årets mørkeste måned finnes det mye vi kan gjøre for å nyte årstiden både ute og inne.

Desember – julestemning både inne og ute

I desember står hyggen og kosen i sentrum, og vi bruker tiden på å glede andre og gjøre det fint både ute og inne. 

Slik kan du kose deg utendørs i desember

Gjennom å innrede hagen og inngangspartiet med juleblomster, belysning og ulike bartrær i potter og krukker, skaper du en innbydende og levende stemning.

For mange er lyng, juleroser, små fjelleinere og sypresser er et must. Ikke glem å dekorere frostfrie potter og urner med mose og kongler, for en mer naturlig og julete følelse.

Les også: Et flott inngangsparti med julestemning

Hjelp plantene med å takle kulden

Få en oversikt over dine overvintrende planter i hagen eller på balkongen. Har du planter som nylig er plantet eller mindre hardføre, er det lurt å dekke dem når bakken fryser – men før snøen legger seg.

I dag finnes det mange varianter av dekkmaterialer i våre butikker som fiberduker og strier. Det finnes også spesiallaget beskyttelse som du kan dra over potter og topper. På bakken fungerer også høstløv, grankvister eller halm som beskyttelse mot kulden.

Velg frostfrie potter og urner med dreneringshull i bunn og beskytt plantene fra bakkens kulde med isopor under, og pakk dem inn med for eksempel bobleplast. Jo større potte, desto mer jordvolum – noe som øker sjansene for at vekstene og plantene overlever det kalde vinterhalvåret.

Les også: Vintertildekking av planter

Beskytt buskene mot skader

Om jorden ikke har en dyp tele kan du passe på å sette opp plantestøtter eller trestolper ved ømfintlige prydbusker og bærbusker. Da risikerer man ikke at grenene brekker på grunn av snøtyngden.

Det går også an å binde sammen busker og bærvekster slik at de får en spiss form. Da kommer ikke snøen inn i grenene. Trær og busker som allerede har blitt snøkledde får det bedre om vi befrir dem fra snøtyngden.

Tenk også på at både harer, rådyr og gnagere gjerne oppholder seg i hagene våre om vinteren. Derfor kan det være lurt at trær og busker får gnagebeskyttelse, som for eksempel plastspiraler eller plastnett.

Gi fuglene mat

Våre småfugler sliter med å skaffe seg mat om vinteren. De setter stor pris på om du setter ut en fuglemater og serverer meiseboller, jordnøtter og energirike frø som for eksempel solsikkefrø.

Om du ikke vil at sidensvansen og dompapen skal få besøk av ekornet på fulgebrettet er det lurt å velge en variant av fuglemater som forhindrer ekornet å komme til der maten er.

Les også: Fuglemating – slik lykkes du

Belys vekster og hus

For å skape julestemning i hagen, på terrassen eller balkongen er det populært å dekorere med flere typer belysning. Hvert år kommer det nye varianter av lysdekorasjoner og lyskilder å velge mellom.

Det finnes lysslynger i mange ulike lengder og farger, men de energieffektive og holdbare LED-lampene blir mer og mer vanlig å velge. Det finnes også skjøteledninger som kan kobles sammen med andre lysslynger.

Foretrekker du et mykere lys finnes det nå lysslynger med varmhvite LED-pærer. Både gran, trær og busker, så vel som balkongrekkverk, fasader og inngangsparti kan lyses opp.

Les også: Pynt med lyslenker utendørs

Ikke glem å bare være til og kose deg i hagen! Tenn et bål i en bålpanne på uteplassen. Samle dere rundt ilden med varme tepper og skinnfeller, omringet av bartrær med lysslynger og lykter i. Kok gløgg på åpen ild. Nyt varmen som spres gjennom hagen – og av selskapet.

Slik kan du nyte desember inne

I begynnelsen av desember er det mange som pynter hjemmet med juleblomster på bord og i vinduskarmer. Den klassiske julestjernen er fortsatt den store favoritten. Men den praktfulle amaryllisen har blitt mer og mer populær og finnes både plantet i potter og som løk til dyrking.

Vakker luftfukter og en duft av jul

Juleroser og azaleaer øker også i popularitet. Azaleaen er ikke bare vakker, men fungerer også som en luftfukter. Den krever ganske mye vann og liker ikke å tørke helt ut.

Duften av svibler sender tankene til første advent og jul. Disse duftende favorittene dekorer vi gjerne med inne for å skape julestemning.

Les også: Juleblomster som skaper julestemning

Lag dine egne juledekorasjoner

Å lage sin egen julegruppe kan være både lystbetont og beroligende. Duften av jord, mose og gran gir en behagelig julefølelse. Til og med julekranser er gøy og avslappende å lage selv. Det enkleste er å ta utgangspunkt i en ferdig ramme av halm som finnes i våre butikker.

Les også: Lag din egen julegruppe

Belysningen inne kan bidra mye i å skape en koselig atmosfære. Elektriske julestjerner til både vindu og bord finnes i alle mulige farger og materialer. Vakre adventsstaker i vinduene er også noe som gir en varm og fin julestemning.

Flere tips og råd

Du er her:


Lyslenke Alvin batteridrevet
50%

Lyslenke Alvin batteridrevet

Lengde 5.5 m, Varmhvitt

7450 149,-
Les mer

Julerose 'Verboom Beauty'

Ø10,5 cm, Hvit

179,-
Les mer

Fuglemat solsikkefrø uten skall

5.5 kg

299,-
2 for 549,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen