August – en fantastisk tid i hagen

Hagen er fullmoden og begynner så smått å få høstfarger. Frukt, bær, grønnsaker og krydder innbyr til innhøstingsfest og det dufter av fuktig jord på vakre, duggfylte morgener og kvelder. Nå som kveldene begynner å bli mørkere og kjøligere, er det tid for å fylle altan, balkong og terrasse med lys og varme.

August – en fantastisk tid i hagen

Høstetid for bær og grønnsaker

August er en fantastisk tid i hagen. Har du plantet og sådd grønnsaker og frukt er det mye som modnes i denne perioden. Staudene står i full blomst. Det er også en fin tid for å beskjære trær og busker.

Ta vare på frukt, urter og grønnsaker

 • Ta vare på frukten din
  Får du store epleavlinger er det ideelt å lage eplemost og saft. Most lager du enklest ved å dra til et presseri der de presser hele eplet til en frisk og sunn drikk. Kan konserveres på forskjellige måter og nytes hele vinteren, både kald og varm.
   
 • Stell urtene
  Urtene kan du enkelt oppbevare ved å tørke eller fryse dem, slik at du kan nyte din egen avling i løpet av høsten og vinteren. Hvis du vil tørke urtene bør du velge en solrik dag å høste dem på. Fjern bladene, og også blomstene om du vil, fra stilkene og legg på et finmasket nett som plasseres på et tørt og skyggefullt sted. Ta en titt hver dag og snu rundt til alle bladene har tørket. Legges i fine bokser.
   
 • Høst grønnsakene
  Høst tomatene dine og husk å toppe tomatplantene nå slik at det ikke utvikles nye blomsterklaser. Planten trenger all sin vekstkraft for at tomatene som allerede er kommet fram skal modnes.

Stauder og busker i august

Mange stauder har sin beste tid nå, til og med roser og hortensiaer står i full blomst. Klipp bort visne blomster for å holde buskene friske og fine. Nå er det også god tid for å ha litt høstgjødsel på busker og stauder. Velg gjødsel med et lavt innhold av nitrogen slik at plantene rekker å avmodne før vinteren.

God plantetid

 • Plante nå
  Sensommer og høst (august–oktober) er utmerkede plantemåneder. Man kan plante busker, trær, bær og stauder så lenge telen holder seg borte fra bakken. Vintergrønt og nåletrær bør plantes i august/september, avhengig av hvor man bor, så de rekker å etablere seg noe før vinteren kommer. Vann godt. Vurder å velge planter som har senere blomstring, slik at du kan glede deg over hagen lengre.
   
 • Sensommerpottene
  Gjør pottene sensommerfine med blomstrende georginer, krysantemum, asters, eføy, cyklamen, sølvgirlander, oktoberbergknapp, små nåletrær med mer.
   
 • Plante blomsterløk
  Nå er det fullt av blomsterløk i butikkene. Blomsterløk er vårblomstrende løk som vi setter på høsten. Narsisser, som påske- og pinseliljer, tulipaner, allium og perleblomster sprer glede om våren siden de er det første som kommer opp i hagen.

JAS-perioden

Juli, august og september (JAS-perioden) er gode beskjæringsmåneder for det meste i hagen. For «blødere» som agnbøk, lønn, magnolia, japankirsebær og bøk er dette den eneste tiden på året som er egnet. Se også over eplene og pærene nå. Tynn ut stikkelsbær- og solbærbuskene etter høsting. Fjern gamle og forvokste grener slik at du får lys og luft inn i buskene.

Plukk inn blomster og nyt dem på bordet inne

Hagen og naturen har fremdeles mye å by på til å fylle en bukett du kan sette på kjøkkenbordet. Bland inn blader og gress for å fremheve blomstene. Villrosenes nyper er dekorative, og oktoberbergknappen står lenge inne som snittblomst. Blant de flotte snittblomstene du finner i butikkene våre på sensommeren er gladioler, roser og liljer.

Grønngjødsle med det som blir til overs

Når du har høstet ferdig og plantene har kommet litt opp på høsten, klipper du dem av og presser bladene lenger ned i jorden. Dette gir veldig god næring foran neste sesong. Mens grønngjødslingen vokser gir den også ugresset god konkurranse. Det finnes ferdige blandinger du kan kjøpe som inneholder blant annet honningurt, blodkløver og jordkløver.

Les mer

Slik lykkes du med staudene dine >>
Plant blomsterløk i høst >>

Du er her:


Tulipanmiks Midnight Moments
Medlem 3 for 2

Tulipanmiks Midnight Moments

Flerfarget

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen