August – en fantastisk tid i hagen

August – en fantastisk tid i hagen

Hagen er fullmoden og begynner å få høstfarger – frukt, bær, grønnsaker og krydder som byr på innhøstingsfest og vakre, duggfylte morgener og kvelder som dufter av fuktig jord. Nå som kveldene begynner å bli mørkere og kjøligere, er det tid for å fylle balkongen og terrassen med lys og varme.

Høstetid for bær og grønnsaker

August er en fantastisk tid i hagen. For de som har plantet og sådd grønnsaker og frukt, så modnes mye i løpet av denne perioden. Tomatplantene bør toppes så det ikke utvikles nye blomsterklaser. Planten trenger all sin vekstkraft for at tomatene som allerede finnes skal modnes.

Ta vare på epler og krydder

Ta vare på frukten din. Hvis du får store epleavlinger, er det ideelt å lage eplemost og saft. Most lager du enklest ved å dra til et eplepresseri der de presser hele eplet til en frisk og utrolig nyttig drikk. Kan konserveres på forskjellige måter og nytes hele vinteren, både kald og varm.

Urtene dine kan du enkelt oppbevare ved å tørke eller fryse dem, slik at du senere kan nyte din egen avling i løpet av høsten og vinteren. Hvis du vil tørke urtene, bør du velge en solrik dag å høste dem på. Fjern bladene, og også blomstene hvis du vil, fra stilkene og legg et finmasket nett over. Plasseres på et tørt og skyggefullt sted. Ta en titt hver dag og snu rundt til alle bladene har tørket. Legges i fine bokser.

Næring til grønnsakhagen allerede nå for neste vår

Så grønngjødsel i kjøkkenhagen når du har høstet ferdig. Når plantene har kommet opp litt på høsten, klipper du dem av og presser bladene lenger ned i jorden. Dette gir utrolig bra næring innen neste sesong. Mens grønngjødslingen vokser gir den også ugresset god konkurranse. Det finnes ferdige blandinger du kan kjøpe. Disse inneholder blant annet honningurt, blodkløver og jordkløver.

Stauder og busker i august

Mange stauder har sin beste tid nå, til og med roser og hortensiaer står i full blomst. Klipp bort visne blomster for å holde buskene friske og fine. Nå er det også god tid for å ha på litt høstgjødsel på busker og stauder. Velg gjødsel med et lavt innhold av nitrogen, så plantene rekker å avmodnes før vinteren.

God plantetid

Sensommeren og høsten (august–oktober) er utmerkede plantemåneder. Man kan plante busker, trær, bær og stauder så lenge telen holder seg borte fra bakken. Vintergrønt og nåleplanter bør plantes i august/september (avhengig av hvor man bor) så de rekker å etablere seg før vinteren kommer. Vann godt. Vurder å velge planter som har senere blomstring, slik at du kan glede deg over hagen lengre. Ugresset har ikke tatt ferie, det fortsetter å vokse. Ta et raid nå, og forsøk å fjerne ugresset før det går i frø. Ugress bør kastes i søppelposen, ikke i kompostbøtten.

JAS-perioden

Juli, august og september (JAS-perioden) er gode beskjæringsmåneder for det meste i hagen. For «blødere» som agnbøk, lønn, magnolia, japankirsebær og bøk, er det i prinsippet den eneste tiden på året som er egnet. Til og med eplene og pærene bør du ta en titt på nå. Tynn ut stikkelsbær- og solbærbuskene etter høsting. Fjern gamle og forvokste grener så du får lys og luft inn i buskene.

Flott i høstpottene

Gjør pottene sensommerfine med blomstrende georginer, krysantemum, asters, eføy, cyklamen, sølvgirlander, oktoberbergknapp, små nåletrær med mer. I butikkene våre finner du nå et stort utvalg av vakre høstblomster.

Plukk inn blomster og nyt dem på bordet inne

Hagen og naturen har fremdeles mye å by på til å fylle en bukett du kan sette på kjøkkenbordet. Du kan kombinere med blader og gress for å fremheve blomstene. Villrosenes nyper er dekorative, og oktoberbergknappen står lenge inne som snittblomst. Blant de flotte snittblomstene du finner i butikkene våre på sensommeren er gladioler, roser og liljer.

Blomsterløk i butikkene

Nå er det fullt av blomsterløk i butikkene. Blomsterløk er vårblomstrende løker som settes på høsten. Løker som narsisser (påske- og pinseliljer), tulipaner, allium og perleblomster sprer glede om våren siden de ofte er de første som kommer opp. Sørg for å sette blomsterløk nå i høst, så kommer du til å overraske deg selv når de vokser opp til våren. 

Les mer

Slik lykkes du med staudene dine >>
Plant blomsterløk i høst >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc