Juni – la deg forføres av hagen om sommeren

Juni – la deg forføres av hagen om sommeren

Begi deg ut i en vakker park og la deg henføre av alt det grønne, fuglesang og deilige dufter fra blomster, jord og blader. La grillen gå for full maskin og flytt ut på altan og balkong. Nyt lyse sommerkvelder og se plantene dine vokse til.

Blomster i utepotte

Pynt hjem, altan, balkong og hage med planter til sommerens fester. Sommerdahlia, pelargonium, petunia og lavendel trives alle i full sol på terrasse og balkong. Har du et delvis skyggefullt sted, er hagehortensia, Bacopa, eføy, flittig lise og fuchsia gode valg. Bland gjerne inn stauder og krydderurter som rosmarin, mynte, timian, bladlilje, nellik, gress og storkenebb når du planter. Kom inn i våre butikker og la deg inspirere.

Sommer innendørs

Inne kan du pynte med herlige Phalaenopsis. Plasser dem i vinduer som er vendt mot nord eller øst, eller et lite stykke inn i rommet, så beskyttes de fra den sterke solen. Sammen med glass og vaser med greiner og blomster du har plukket, får du hjemmet til å blomstre hele sommeren.

Blomstrende stauder

Nå finnes det et stort og herlig tilbud av stauder. Når du anlegger et bed, er det lettere å se resultatet hvis du først setter alle plantene ut på bakken. Slik kan du enkelt flytte og endre på plasseringen før du graver plantene ned. Du får et mer harmonisk bed hvis du setter staudene i grupper på 5-7 stykker og blander inn noen busker og trær. Stauder er også fine å plante i potte etter sommeren. Strutseving og bladliljer er frodige, grønne tilskudd i hjemmet med sitt store bladverk i skyggefulle lag. Bergknapp, takløk og andre sedumplanter trives i solfulle forhold og tåler tørke godt. I juni blomster de fantastiske peonene, og disse kan også plantes i en potte så du kan nyte den på balkongen og terasser.

Gresstell

Nå har plenen begynt å vokse ordentlig. Klipp den ofte og la gjerne avklippet ligge igjen. Da går næringen tilbake til gresset. Hvis du får mye avklipp, kan det med fordel brukes rundt busker, bærbusker og frukttrær. Det fungerer som et dekkmateriale som holder fukten nede i jorda, samtidig som plantene etter hvert kan nyttiggjøre seg næringen fra det avklipte gresset.

Stell og småjobbing i hagen

Nå er også bedene fylt av grønt, siden stauder og busker har vokst seg ut av vinterdvalen. Kanskje du ser noen hull som må fylles, så pass på å plante slik at du kan nyte og slappe av når det er sommer og ferie. Gi gjerne bedet en ekstra runde med gjødning hvis du glemte det i mai.

Vann plantene dine om morgenen eller sent på kvelden hvis været er varmt og solfylt. På den måten holder plantene best på fuktigheten, og risikoen for soppangrep minsker, særlig hvis du vanner om morgenen.

Små, flyvende hjelpere

Fugler og insekter i hagen hjelper til med å holde plantene dine friske. Fugler legger i seg mengder av insekter, flittige humler og bier gir deg større avling med frukt og bær. Andre nyttige insekter er gulløye, blomsterfluer, parasittveps og marihøner. En hage med variasjon og et visst antall litt eldre trær eller busker øker dyrenes trivsel. Et mangfold av trær, busker, klatreplanter og urter som veves sammen til varierte miljøer, gir mat og beskyttelse til våre flyvende venner.

Les mer 

Sommerblomster - slik lykkes du >>
Stauder – slik lykkes du >>
Gressplen - gjødsel, vedlikehold og mose >>
Så plen – slik lykkes du >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc